ABBA – världens största popgrupp

När man talar om band eller grupper som påverkat pophistorien så är ABBA kanske ett av de först banden som nämns. Denna ikoniska popgrupp är känd över hela världen och har underhållit och berikat livet för miljontals fans. Trots att det var länge sedan gruppen var aktiv så lever musiken vidare och sångerna fortsätter att spelas om och om igen.

ABBA började sin karriär redan 1972 och det första albumet gavs ut året därefter. 1974 vann man inte bara den svenska melodifestivalen utan hela tävlingen, och med ens var ABBA ett namn att lägga på minnet. Deras storhet varade under ett decennium, där de turnerade konstant och spelade in album efter album. Efter detta tog dock sagan slut och ABBA splittrades.

Historien bakom bandet

ABBA bestod av två gifta par, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus samt Anni- Frid Lyngstad och Benny Andersson. Det är även från initialerna i medlemmarnas förnamn som namnet ABBA skapades. De hade alla haft karriärer i musikbranschen innan bandet bildades men det var först genom ABBA, och vinsten i Eurovision Song Contest 1974, som de riktigt slog igenom och blev världsstjärnor.

De största hitsen

ABBA har producerat en otrolig låtskatt men vissa av sångerna har haft större framgång än andra. Den första hiten de hade var såklart Waterloo, efter detta producerade de dock flera sånger som gått till historien. De mest kända är så klart Mamma Mia, Dancing Queen, The Winner Takes It All och Money, Money, Money. Det är inte många som inte kan dessa låtar.

Arvet lever vidare

Trots att bandet ABBA inte varit aktiva sedan början av 80- talet så har deras populäritet inte minskat. Intresset för bandet och deras musik lever vidare. Mycket är det tack vare den kända musikalen Mamma Mia, och den efterföljande filmen med samma namn. Dessutom har det öppnats ett ABBA- museum i Stockholm. Men numera verkar det som att ABBA kanske är på väg att återuppstå.